Удружење воћара и виноградара "Левачко злато" ПДФ Штампа Ел. пошта
Удружење је основано као нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана.
Основни циљеви удружења :
  • Покретање развојних иницијатива и пројеката,
  • Укључивање произвођача у нове трендове гајења и пласмана производа.
  • Остваривање сарадње са државним институцијама и њихово приближавање произвођачима.
  • Подизање нивоа свести и знања из области производње и прераде и др.
Активност

У протеклим годинама удружење је организовало више десетина предавања са различитим темама, од заштите биља, нових достигнућа у семенарству па до справљања силаже и исхране животиња. У сарадњи са другим удружењима основали смо Унију удружења виноградара и воћара Србије са седиштем у Александровцу.

Унија је имала интензивне преговоре са Министарством пољопривреде у циљу доношења Уредби о подстицајним средствима са условима која би била најприхватљивија за воћаре и виноградаре. Сада смо у поступку оснивања Асоцијације пољопривредника Србије. Преко 300 удружења у Србији су се сложила да је тежак положај пољопривредника рефлектован кроз недефинисан или лош однос државе и ресорних министарстава, разбијеним тржиштем, неконтролисаним увозом роба и сировина, скупим импутима за производњу итд. Присуствовали смо на више сајмова вина од Власотинца, Александровца, Крушевца до Београда!
Удружење има четрдесетак чланова, угледних домаћина са завидном количином засада воћа и винове лозе као и произвођачи вина ( '' Винарија Милетић'' , '' Подрум Дацић'', ''Подрум Симић'').
Шљива је водећа воћна врста у производњи чланова удружења и има више од 50 хектара под различитим сортиментом (стенлеј,чачанска лепотица и чачанска родна) и неких стоних сорти У предхоним годинама засађено је преко 30 хектара винове лозе висококвалитетних сорти за производњу врхунских вина што уз 26.3хектара црних и 31.8 хектара белих сорти старих засада чланови удружења поседују око 90 хектара под виновом лозом. Купина је због цене задњих година смањена са преко 20 ха на 8,4 хектара а зато је крушка Виљамовка почела да заузима примат у новим засадима јабучастог воћа. Удружење је активно и у набавци репроматеријала под повољнијим условима за за своје чланове.

Планови

 
Опремањем канцеларије удружења користиће за помоћ пољопривредницима у решавању текућих проблема и стално присуство стручне службе,за помоћ на терену и усавршавање.Намера је и оснивање винске куће као програм у обогаћивању понуде туристичке организације.
 
Контакт информације:

Удружење воћара и виноградара "Левачко злато"
35267 Опарић
Тел.: 063/743-52-93 , факс-035/722-594
E-mail: Ова адреса ел. поште заштићена је од спам напада, треба омогућити ЈаваСкрипт да бисте је видели
 

Анкета

Да ли сте задовољни радом пољопривреднг фонда Рековац
 
Банер
Банер
Пољопривредни фонд Рековац