Винарија "ВИНЕКС" ПДФ Штампа Ел. пошта
Предузеће „Винекс“ основано је пре десет година, дакле 1999. године, са седиштем у Ужицу. Бави се производњом алкохолних пића и вина.
У пролеће 2008. ВИНЕКС купује подрум и винарију у Белушићу код Рековца. После обављања производних и смештајних капацитета овог погона названог „Левачки грозд“, од прошле јесени почиње откуп грожђа. У своје танкове „Винекс Левачки грозд“ тако смешта близу 3.000.000 килограма грожђа црних и белих сорти и то: бургундац, прокупац, вранац, франковка, гаме, италијански и рајнски ризлинг, затим смедеревка, жупљанка, тамјаника... Почетком 2010. године Винеx мења своје седиште и комплетно прелази у Белушић где у винарији "Винекс Левачки грозд" запошљава око 40 радника.
Белушић се налази у општини Рековац, у срцу Србије, у крају који је познат под називом Левач. Име му је, кажу, наденуо кнез Лазар, по левкастим удолинама које га красе. Друга легенда опет каже да је име добио по томе што се налази “лево од Мораве”, а трећа опет да је име Левач настало по томе што је, због честог претакања вина, свака кућа имала левак.
Левач се налази измедју Јухора и Гледићких планина које га штите од продора великих хладних ваздушних маса. Сам крај на неки начин омеђавају реке: Гружа, Лепеница, Темнић и Белица, а кроз Белушић, где се налази винарија “Винекс Левачки грозд” протиче река Жупањевка.
На том простору природног изобиља, из тих поносних винограда, стиже најлепше грожђе. Из тих набреклих и шећером богатих гроздова, из зрна окупаних Левачким сунцем настају најлепша вина пуног укуса, изванредне бистрине, изражене ароме и букеа. На тржишту се тренутно могу пронаћи “Винексова” литарска вина: Розе, Вранац, Смедеревка и Ризлинг, као и бутељке црних вина Замфир и Боем, затим белих Деспот и Поема, као и ружичаста Хармонија. Посебно смо поносни на горки ликер ПЕЛИН а ускоро из наших погона излази и нова линија воћних ракија левачког краја под називом ВОДА ЖИВОТА где ће се наћи ракије од дуње, кајсије и крушке виљамовке.
Наш слоган је “Винекс – Вина за старе пријатеље”
Винарија Винекс на пољопривредном сајму у Новом Саду. опширније...

 

 

 

Анкета

Да ли сте задовољни радом пољопривреднг фонда Рековац
 
Банер
Банер
Пољопривредни фонд Рековац